Acromegalia este o afecțiune gravă care apare atunci când corpul produce prea mulți hormoni care controlează creșterea.

Hormonul cel mai des afectat este hormonul de creștere (STH), produs de glanda pituitară. Acromegalia apare după pubertate și este caracterizată prin creșterea exagerată a oaselor feței, a mandibulei, a oaselor late, în general, dar și îngroșarea buzelor, creșterea viscerelor (inimă, ficat, rinichi, limbă) și alungirea exagerată a mâinilor și picioarelor. Acromegalia afectează aproximativ 6 din 100.000 de oameni.

Pituitary Network Association (PNA) s-a alăturat Alianței Mondiale a Organizațiilor Hipofizare (WAPO) pentru a crește gradul de conștientizare a acromegaliei, în onoarea Zilei Acromegaliei, care este pe 1 noiembrie.

“Vom lansa o campanie globală într-un efort de a crește gradul de conștientizare și de a reduce timpul necesar pentru a obține un diagnostic pentru persoanele cu acromegalie. Un diagnostic tardiv poate crea complicații, care fac ravagii la pacienții cu acromegalie. Sperăm să educăm oamenii din întreaga lume, astfel încât să poată recunoaște semnele timpurii și să obțină un diagnostic mai devreme”, se arată în comunicatul Pituitary Network Association (PNA).

Acromegalia este o boală rară sau cel puțin rar diagnosticată, puțini oameni îi cunosc simptomele. Este nevoie de o medie de 8 ani pentru ca un pacient cu acromegalie să fie diagnosticat.

Dacă observați simptomele menționate mai sus la voi, prietenii sau membrii familiei, nu așteptați, ci discutați cât mai urgent cu un medic despre testul hormonal GH sau IGF-1!