Bevacizumab conduce la o ameliorare majoră și susținută a severității hemoragiilor din telangiectazia hemoragică ereditară (TEH). Această boală rară nu beneficiază de tratament curativ în acest moment, însă inhibiția VEGF cu ajutorul bevacizumab a eliminat necesitatea transfuziilor sanguine la peste 80% din pacienții la care s-a administrat tratamentul experimental. Aceste rezultate au fost prezentate în cu ocazia ediției 25 a Congresului Anual al Asociației Europene de Hematologie, desfășurată anul acesta, în mod excepțional, în mediul online.

InHIBIT-Bleed este un studiu multicentric international, retrospectiv care analizează activitatea anticorpului anti VEGF bevacizumab, administrat intravenos la 238 de pacienți cu telangiectazie ereditară hemoragică. În medie, tratamentul a fost administrat timp de un an. A fost comparată starea pacienților, pre- și post- tratament:

  • În medie, concentratia hemoglobinei sanguine a crescut de la 8,6 g/dL la 11.8 g/dL;
  • Severitatea episoadelor de epistaxis s-a înjumătățit, cuantificat cu ajutorul unui scor (ESS – care ia în calcul frecvența și durata sângerării, împreună cu prezența anemiei și a transfuziilor sangvine);
  • Pacienții au necesitat cu 82% mai puține transfuzii de masă eritrocitară;
  • Pacienții au necesitat cu 70% mai puține administrări de fier.

 

Materialul integral pe www.raportuldegarda.ro