Secvențierea ARN-ului dintr-o singură celulă a dezvăluit un subgrup de celule care ar putea oferi protecție împotriva unei boli pulmonare rare și fatale. Rezultatele au fost publicate de cercetătorii de la Universitatea Nagoya din Japonia și au apărut în European Respiratory Journal. Cercetări suplimentare ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru boala numită fibroză pulmonară idiopatică.

Aproximativ 15 din 100.000 de oameni din întreaga lume prezintă această afecțiune. Rata de supraviețuire este în medie de 5 ani. În fibroza pulmonară idiopatică, țesutul pulmonar se cicatrizează, fapt ce duce la îngreunarea respirației. În prezent boala nu poate fi vindecată, iar oamenii de știință nu cunosc cauza acestei boli rare.

„Cercetările noastre, realizate prin colaborarea oamenilor de știință de la Universitatea Nagoya din Japonia și de la Universitatea Yale din SUA, au descoperit un tip special de celule fibroblaste protectoare în plămânii persoanelor cu FPI”, spune specialistul în medicină respiratorie, Naozumi Hashimoto, de la Universitatea Nagoya din Japonia.

Echipa a analizat aproximativ 250.000 de celule din țesutul pulmonar de la persoanele cu plămâni sănătoși, precum și de la persoanele cu fibroză pulmonară idiopatică. Examinările au implicat secvențierea ARN-ului fiecărei celule pentru a descoperi ce genele implicate. Cercetătorii au identificat un subgrup specific de celule fibroblaste care au fost semnificativ mai răspândite în plămânii persoanelor cu fibroză pulmonară idiopatică. Acest subgrup special de fibroblaste a produs o proteină numită merlin.

Stoparea producerii acestei proteine și inducerea fibrozei pulmonare la șoareci a declanșat îmbătrânirea celulară, ceea ce a dus la extinderea fibrozei pulmonare. Acest proces a fost contracarat în celulele studiate în laborator, prin înserarea genei care codifică proteina merlin.

”Credem că descoperirea noastră va promova o mai bună înțelegere a mecanismelor necunoscute ale bolii și va duce în cele din urmă la dezvoltarea de noi terapii pentru fibroza pulmonară”, declară cercetătorul Naozumi Hashimoto.

În continuare, echipa va analiza modul în care proteina protejează plămânii de fibroză și dacă celulele merlin-pozitive pot fi utilizate pentru a diagnostica și trata fibroza pulmonară idiopatică.

 

 

Articol preluat și tradus de pe News-medical.net