Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta, Canada, au identificat mecanismul de acțiune a unui nou tip de medicament pentru cancerele de sânge.

Echipa de cercetare condusă de Luc Berthiaume, profesor de biologie celulară la Facultatea de Medicină și Stomatologie, a petrecut patru ani analizând modul în care compusul PCLX-001 vizează enzimele care efectuează miristoilarea proteică, un proces celular în care acidul miristic din acest proces modifică proteinele astfel încât acestea se pot deplasa la membrane și pot deveni parte a sistemului de semnalizare celulară.

„Enzimele care transferă acidul miristic pe proteine sunt supraexprimate în unele celule canceroase, ceea ce înseamnă că există mai multe dintre aceste enzime, așa că sunt considerate mult timp ca o țintă logică pentru tratamentul cancerului”, a spus Berthiaume.

“Până acum nimeni nu a făcut o analiză aprofundată a acestei ipoteze. Am constatat, de fapt, că mai multe tipuri de celule canceroase au mai puține dintre aceste enzime, ceea ce le face să pară mai ușor de ucis cu medicamentul nostru”, a adăugat Berthiaume.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au testat medicamentul împotriva a 300 de tipuri diferite de celule canceroase. Ei au raportat că celulele canceroase din sânge, inclusiv limfoamele și leucemia, care au mai puține enzime, sunt extrem de sensibile la acest medicament. De asemenea, a ucis alte tipuri de celule canceroase atunci când este administrat în concentrație mai mare.

Echipa a descoperit că medicamentul a oprit dezvolatrea tumorii limfomului cu celule B, a ucis celulele tumorale ale celulelor B atât în experimentele cu eprubete cât și pe animale și a lăsat nevătămate celulele necanceroase.

După finalizarea studiilor de biosecuritate necesare, Pacylex intenționează să inițieze studii de fază 1 cu PCLX-001 la pacienții cu limfom, leucemie, cancer de sân și colon la Cross Cancer Institute din Edmonton, B.C. Cancer Center din Vancouver și Princess Margaret Cancer Center din Toronto la sfârșitul acestui an.

„Credem că PCLX-001 este un compus cu o fereastră terapeutică mare care poate ucide celulele canceroase într-o concentrație mult mai mică decât ceea ce este necesar pentru a ucide celulele normale. Datorită naturii extrem de selective a medicamentului nostru, este adesea menționat ca un medicament de precizie și anticipăm efecte secundare minime”, conchide Luc Berthiaume.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2020-10-blood-cancer-treatment-interfering-cell.html