Anul trecut în ianuarie au început demersurile pentru realizarea Registrului Național de Acromegalie. Ieri a fost lansat acest registru, iar anul viitor probabil vor putea fi făcute primele rapoarte pe baza datelor introduse. Dr. Cristina Căpățână, coordonatorul Registrului Național de Acromegalie, a declarat că timp de un an pot fi aduse îmbunătățiri registrului și că ,,toți medicii endocrinologi care au în urmărire pacienți cu acromegalie care nu necesită tratament ce poate fi inițiat numai într-un centru universitar pot solicita un cod de acces în registru”.

Acromegalia este o boală rară care afectează 40 până la 70 de persoane dintr-un milion potrivit statisticilor, dar un registru va arăta clar care este situația în România referitoare la numărul pacienților cu această boală.

 ,,Dacă luăm în calcul un studiu din Belgia, prevalența poate să ajungă undeva până la 100-130 de cazuri per milion populație, iar dacă luăm în discuție cazuri și mai noi dintr-un studiu din Germania, datele de prevalență ar putea fi și mai ridicate. (…) Aceste cifre demonstrează faptul că în ceea ce privește prevalența reală a acromegaliei avem încă multe de făcut și lansarea unui astfel de registru de acromegalie poate să fie de un real folos în ceea ce privește îmbunătățirea datelor epidemiologice legate de această afecțiune rară”, a precizat prof.univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie la lansarea Registrului Național de Acromegalie.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro