În România au fost depistați 25 de pacienți cu boala Hunter, dintre care 18 mai trăiesc la ora actuală. Sindromul Hunter a fost împărțit în funcție de severitatea simptomatologiei în două subtipuri clinice tipul A și tipul B. Speranța de viață a pacienților cu tipul A de boală este de 10-15 ani, însă a celor de tipul B este mult mai mare, aceștia supraviețuind până la vârste de 60-70 de ani. ,,Boala Hunter este o boală rară, nu numai la noi, ci peste tot în lume, și incidența la noi în țară nu diferă prea mult față de incidența din alte țări din vestul Europei”, a declarat dr. Camelia Al-Khzouz, medic primar pediatrie, genetică medicală cu competenţă în endocrinologie şi diabet.

Boala Hunter este o boală rară, din categoria mucopolizaharidozelor (MPZ). Există  anumite zone de pe mapamond unde incidența acestui sindrom este mai mare, de exemplu în Asia și în Brazilia, unde incidența ajunge la 0,38 la 100.000 de nou născuți vii, față de 1,09 la 100.000 de nou născuți vii în Europa.

,,O incidență medie în Europa este undeva 1 la 166.000 de nou născuți, fiind o boală cu transmitere legată de sex. În mod clasic, boala o fac băieții și atunci trebuie raportat la sexul masculin”, a spus dr. Camelia Al-Khzouz.

 

 

Continuarea materialului pe www.360medical.ro