În România sunt 152 de pacienți înregistrați cu angioedem ereditar, o boală rară dar extrem de periculoasă, mortalitatea fiind de 30% în lipsa tratamentului. Deși în ultimul an au fost diagnosticate 25 de noi cazuri, posibil să mai fie și alți români nediagnosticați cu această boală. ,,Din păcate angioedemul ereditar este subdiagnosticat la noi în țară încă și consider că există mai mulți factori care contribuie la acest lucru”, a declarat dr. Noémi-Anna Bara, coordonator al Centrului de Expertiză de Angioedem Ereditar pentru 360medical.ro.

Angioedemul ereditar este o boală rară, cu o incidență a bolii de 1:50.000 de locuitori. Nu este o afecțiune foarte mult cunoscută, mai mult până acum 5-6 ani în România determinarea C1 inhibitor esterazei (C1 INH), analiza care confirmă diagnosticul de angioedem ereditar, nu era posibil de determinat.

,,Când a devenit posibilă determinarea acestei analize în România, în unele laboratoare din păcate nu este compensată de Casa de Asigurări de Sănătate, iar unii pacienți nu pot să-și permită această determinare”, a precizat medicul alergolog Noémi-Anna Bara.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro