Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat capsulele Zokinvy (lonafarnib) pentru a reduce riscul de deces din cauza sindromului Hutchinson-Gilford și pentru tratamentul anumitor laminopatii progeroide la pacienții cu vârsta de un an și peste. Zokinvy nu este aprobat pentru utilizare la pacienții cu alte sindroame progeroide sau laminopatii.

„Sindromul Hutchinson-Gilford și laminopatiile progeroide sunt boli genetice rare care cauzează îmbătrânirea prematură și moartea și au un efect debilitant asupra vieții oamenilor”, a declarat Hylton V. Joffe, MD, ​​director al Oficiului pentru Boli Rare, Pediatrie, Medicină urologică și Reproductivă în Centrul FDA. „ Zokinvy este primul medicament aprobat de FDA pentru aceste boli devastatoare. FDA va continua să colaboreze cu părțile interesate pentru a avansa dezvoltarea unor terapii suplimentare noi, eficiente și sigure pentru acești pacienți. ”

Pacienții cu sindrom Hutchinson-Gilford și laminopatii cu progeroide experimentează boli cardiovasculare accelerate de la acumularea de progerină sau proteină asemănătoare progerinei în celule. Majoritatea pacienților mor înainte de vârsta de 15 ani din cauza insuficienței cardiace, infarctului sau accidentului vascular cerebral. Înainte de aprobarea a cestui medicament, singurele opțiuni de tratament includeau Înainte de aprobare, tratamentul bolii era suportiv și viza complicațiile, precum insuficiența cardiacă congestivă sau accidentul vascular cerebral.

Zokinvy, un inhibitor al farnesiltransferazei, este un medicament pe cale orală care ajută la prevenirea acumulării de progerină sau proteină asemănătoare progerinei. Eficacitatea Zokinvy pentru tratamentul sindromului Hutchinson-Gilford a fost demonstrată la 62 de pacienți cu Progeria tratați cu lonafarnib, din două studii de fază 2 și 81 de pacienți netratați, dintr-un studiu separat care a urmărit istoria naturală a bolii.

Comparativ cu pacienții netratați, durata de viață a pacienților cu sindrom Hutchinson-Gilford tratați cu Zokinvy a crescut cu o medie de trei luni în primii trei ani de tratament și cu o medie de 2,5 ani până la durata maximă de urmărire de 11 ani. Aprobarea lui Zokinvy pentru tratamentul anumitor laminopatii progeroide deficiente în procesare, care sunt foarte rare, a luat în considerare asemănările în mecanismul genetic subiacent al bolii și alte date disponibile.

Cele mai frecvente reacții adverse înregistrate la pacienții din studii au fost vărsături, diaree, greață, scăderea apetitului, fatigabilitate, infecții.

Zokinvy este contraindicat pentru administrarea concomitentă cu inhibitori și inductori puternici sau moderate ai CYP3A, precum și cu midazolam și anumite medicamente care scad colesterolul. Unii pacienți tratați cu Zokinvy au dezvoltat anomalii ale testelor de laborator, cum ar fi modificări ale nivelului de sodiu și potasiu din sânge, scăderea numărului de celule albe din sânge și teste de sânge hepatice crescute. Testarea de sînge de rutină trebuie obținute periodic. Toxicitatea ochilor a fost observată la animale, astfel încât examenele oculare sunt recomandate periodic și dacă există modificări vizuale noi.

Compania producătoare, Eiger BioPharmaceuticals, a început să furnizeze medicamentul pentru studii clinice încă din 2015 și a colaborat cu Progeria Research Foundation (PRF) în 2018, cu scopul de a obține aprobarea accelerată a medicamentului din partea FDA. Medicamentul a obținut statutul de medicament orfan (Orphan Drug Designation), medicament inovator (Breakthrough Therapy Designation) și terapie pentru boală pediatrică rară (Rare Pediatric Disease Priority Review Voucher). Compania consideră că cercetarea din spatele medicamentului ar putea duce la alte descoperiri în domeniul bolilor cardiovasculare și despre procesul de îmbătrânire.

 

Sursa: www.fda.gov