Gastroenterita eozinofilică (GE) este o boală digestivă rară care implică un tip de globule albe numite „eozinofile”. În GE, un număr mare de eozinofile se acumulează în stomac și intestinul subțire, provocând inflamație și leziuni tisulare.

Persoanele cu GE pot prezenta diverse simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, greață, vărsături și oboseală. Sunt disponibile mai multe tratamente pentru a ajuta la ameliorarea inflamației și la gestionarea simptomelor.

The American Partnership of Eosinophilic Disorders (APFED) afirmă că tulburările eozinofilelor pot apărea în multe părți ale corpului, iar diagnosticele lor depind de localizare. Tulburările gastrointestinale eozinofile (EGID) sunt cele mai frecvente.

APFED identifică patru tipuri de EGID, care afectează diferite părți ale tractului digestiv.

Acestea sunt:

 • colita eozinofilă, care afectează intestinul gros
 • esofagită eozinofilă, care afectează esofagul
 • gastrită eozinofilă, care afectează stomacul
 • gastroenterita eozinofilă, care afectează atât stomacul, cât și intestinul subțire

Eozinofilele sunt un tip de globule albe care joacă un rol important în răspunsul imun. Ele ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, în special a infecțiilor parazitare. De obicei, eozinofilele reprezintă mai puțin de 5% din globulele albe din sânge. Un medic poate suspecta că o persoană are un EGID dacă există un număr crescut de eozinofile în sânge, țesuturi sau sistemul digestiv.

 

Simptome

Simptomele GE pot varia de la persoană la persoană, în funcție de gradul de deteriorare a peretelui gastrointestinal. Potrivit Fundației Internaționale pentru Afecțiuni Gastrointestinale (IFFGD), simptomele GE pot include:

 • greaţă
 • vărsături
 • dureri abdominale care se pot simți surde sau ascuțite 
 • dificultăți în a mânca
 • pierdere în greutate
 • anemie
 • oboseală
 • creștere lentă, care este mai frecventă la sugari și copii

În unele cazuri, eozinofilele se pot infiltra în stratul de țesut de sub căptușeala exterioară a stomacului sau a intestinului subțire. Acest lucru poate provoca acumularea de lichid, care poate duce la dureri abdominale și balonare.

Potrivit Societății Canadiene pentru Cercetare Intestinală (CSIR), persoanele cu GE pot aștepta ani de zile pentru un diagnostic corect. Acest lucru se datorează faptului că simptomele GE sunt similare cu cele ale altor boli gastrointestinale, inclusiv: boala Crohn, boala celiacă sau colită ulcerativă.

 

Cauze

Experții nu cunosc cauza exactă a GE, deși alergiile probabil joacă un rol. Organizația Națională pentru Boli Rare (NORD) afirmă că alergiile alimentare și hipersensibilitățile sunt frecvente în rândul persoanelor cu GE. Persoanele cu antecedente familiale de una sau mai multe dintre următoarele afecțiuni pot prezenta, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta GE: astm, febra fânului sau eczeme.

 

Diagnostic

CSIR precizează că oamenii de toate vârstele și etniile pot dezvolta GE. Cu toate acestea, afecțiunea este mai frecventă în rândul următoarelor grupuri:

 • Bărbați: GE este puțin mai răspândită la bărbați decât la femei.
 • Adulți: GE este mai probabilă la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.
 • Persoanele cu alergii: Între 70-80% dintre persoanele cu GE au alergii preexistente.

Pentru a diagnostica o persoană cu GE, un medic va efectua mai întâi un examen medical și va verifica istoricul medical complet al acesteia. Dacă medicul suspectează GE, poate recomanda următoarele teste:

 • Endoscopie: o procedură care implică introducerea unei camere mici în esofag și în stomac pentru a verifica dacă există ulcere sau zone de iritare în tractul digestiv. De asemenea, medicii pot utiliza această procedură pentru a colecta o probă de țesut pentru biopsie.
 • Biopsie chirurgicală: Această procedură obține o probă cu grosimea completă pentru ca medicii să o studieze mai detaliat. Dacă o persoană are GE, probele pot prezenta zone de inflamație cronică.
 • Testarea alergiilor: Această procedură ajută la testarea alergiilor alimentare. Poate implica testarea pielii sau o provocare alimentară orală. În testul prin prick-uri cutanate, un alergolog aplică mici urme de alergeni alimentari suspectați pe pielea antebrațului unei persoane și așteaptă un răspuns alergic. Într-o provocare alimentară pe cale orală, medicul alergolog îi cere unei persoane să mănânce încet cantități tot mai mari dintr-un alergen alimentar suspectat și așteaptă o reacție alergică.

 

Tratament

În prezent, nu există un remediu pentru gastroenterita eozinofilică. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la gestionarea bolii și la ameliorarea simptomelor. Abordarea exactă a tratamentului depinde de tipul și severitatea simptomelor.

Opțiunile posibile de tratament includ:

 • Medicamente pentru controlul inflamației: un medic poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau steroizi sistemici pentru a reduce inflamația la nivelul stomacului și intestinului subțire.
 • Modificări dietetice: Aceasta include identificarea și eliminarea oricăror alimente care declanșează un răspuns alergic.
 • Suport nutrițional: Persoanele care suferă de malnutriție din cauza GE pot avea nevoie de suplimente de fier sau alte forme de suport nutrițional. Ocazional, medicii pot prescrie o dietă elementară, în care toată hrana provine dintr-o băutură special concepută. Băutura este dezagreabilă, așa că majoritatea oamenilor au nevoie de un tub de hrănire. Ca atare, medicii nu recomandă tratamentul pe termen lung.

Gastroenterita eozinofilică este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că simptomele pot apărea și dispărea.

Fundația Internațională pentru Afecțiuni Gastrointestinale recomandă ca o persoană să primească sprijin de la o echipă mixtă de asistență medicală, formată din următorii profesioniști medicali:

 • un gastroenterolog, care poate ajuta la investigarea, diagnosticarea și tratarea problemelor gastrointestinale
 • un alergolog, care poate ajuta la identificarea declanșatorilor alergici
 • un dietetician, care poate ajuta la planificarea meselor hrănitoare

Împreună, o echipă de profesioniști medicali poate ajuta persoanele cu GE să își gestioneze simptomele și să obțină o sănătate generală optimă.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com