În urma petiției făcute de către Asociația Rebeca Faith Hope Loveprivind lipsa adaptării pentru copiii cu dizabilitați a locurilor de joacă din parcurile sectorului 2, pe 12 ianuarie a avut loc la Primaria sector 2 întâlnirea cu consilierii primarului, Radu Mihaiu, dar și  cu reprezentanți ai Administrației Domeniului Public Sector 2.

La discuții au participat reprezentanti ai ONG-urilor, Cotolea Adnana (Asociația Rebeca Faith Hope Love și mama copil cu dizabilitate neuromotorie), Ruxandra Mateescu (Supereroi printre noi si mama copil cu dizabiliate neuromotorie), Albert Nicoleta Larisa (psiholog, fondator Asociația Proacta Edu si mama 4 copii tipici).

Petiția a fost susținută de catre Adela Antoniu, mama copil special, Asociația Umanitară Marta Maria și Joyplace, primul loc de joacă interior adaptat pentru copiii cu nevoie speciale din București.

În cadrul discuției a fost prezentată necesitatea locurilor de joacă incluzive. A fost luată in calcul realizarea unui loc de joacă incluziv in Parcul Tei (proiect pilot), dotarea cu un legăn pentru scaun rulant și un ansamblu de tobogane in Parcul Plumbuita, dar și realizarea de alei senzoriale în cat mai multe parcuri din sectorul 2.

Un loc de joacă ar trebui să ofere copiilor posibilitatea de a participa la jocurile sociale și de a interacționa cu alți copii. Este important pentru toti copiii deopotriva cu dizabilitati si neurotipici jocul cooperativ, interacțiunea socială, jocul dramatic și imaginativ.

Jocul incluziv subliniază importanța includerii tuturor copiilor: a celor cu dizabilități și a copiilor tipici. Incluziunea permite tuturor copiilor indiferent de abilități și vârste să se joace împreună. Toate spațiile de joacă trebuie create pentru a oferi oportunități de joc de înaltă calitate, indiferent de nevoile și abilitățile copiilor.

Signalistica adecvata. Parcul sa fie semnalizat ca fiind unul incluziv si adaptat, atat la intrare cat si in dreptul fiecarui loc de joaca. Semnalizarea se va face prin pictogramele aferente, inclusiv cele reprezentative pentru autism si dizabilitate inintelectuă, pentru cresterea nivelului de constientizare si schimbarea percepției populației.

Prin locuri de joacă adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, în special copiii, nu vor mai fi obligați să privească din cărucioare la cei care se relaxează legănându-se în leagane imposibil de accesat pentru ei.

“Pentru copiii cu mobilitate scăzută sau alte deficiențe, un loc de joacă incluziv le permite să se joace ca și ceilalți copii. Pentru ceilalți copii care nu au aceste provocări, echipamentele speciale le pot oferi și lor mari beneficii. Conectarea cu copiii de diferite medii și abilități încurajează empatia, precum și abilitățile sociale și emoționale de care vor beneficia copiii pe parcursul vieții. Copiii care pot coopera și se pot juca cu copii speciali, vor fi mai pregătiți pentru o lume și un loc de muncă diversificat ca adulți. Practic, acești micuți nu au unde să iasă în parc, printre alți copii de vârsta lor, cu care să socializeze și să se împrietenească. Părinții și persoanele care însoțesc copiii cu dizabilități la locul de joacă, vor găsi timpul de joc mult mai distractiv. Realizarea unui spațiu de joacă pentru copiii cu dizabilități va produce efecte pozitive asupra vieții acestora din punct de vedere fizic, psihic și emoțional. Toti copiii merită cel mai înalt nivel de distracție”, spune Adnana Cotolea, vicepreședinte Asociatia Rebeca-Faith-Hope -Love si mama Rebecăi, un copil cu dizabilitați fizice si cognitive.