Aproape 100 de copii sunt spitalizați săptămânal în Marea Britanie cu o boală rară care apare la câteva săptămâni după Covid-19 și necesită internare la terapie intensivă.

Potrivit specialiștilor în pediatrie, 75% dintre copii afectați de Sindromul Inflamator Multi-Sistem Pediatric (PIMS) sunt de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică. Aproape patru din cinci copii erau anterior sănătoși, potrivit unui studiu nepublicat al cazurilor.

Când PIMS a apărut în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor, îngrijorare în rândul șefilor NHS și alarmă în rândul părinților. Se credea inițial că este boala Kawasaki, o afecțiune rară care afectează în principal bebelușii și sugarii. Dar PIMS a fost recunoscut ca un sindrom post-viral separat, nou, pe care unul din 5.000 de copii îl face la aproximativ o lună după ce a avut Covid, indiferent dacă au prezentat simptome sau nu. Când PIMS a apărut, în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor și panică în rândul părinților, inițial crezându-se că este vorba de Kawasaki, o boală rară ce afectă în principal bebelușii și copiii mici.

Adesea implică erupții cutanate, o temperatură de până la 40C, tensiune arterială periculos de scăzută și probleme abdominale și, în cazuri grave, simptomele acesteia sunt ca cele ale șocului toxic sau sepsis potențial fatal. Se crede că doi copii au murit de PIMS de când a început pandemia.

În timp ce specialiștii nu cred că boala a crescut în frecvență, numărul este mai mare decât în ​​primul val, spitalele au internat până la 100 de tineri pe săptămână în timpul celui de-al doilea val, comparativ cu aproximativ 30 pe săptămână în aprilie trecut.
Se crede că între 12 și 15 copii în fiecare zi s-au îmbolnăvit de la începutul lunii ianuarie. Cazurile au apărut în multe regiuni, dar cele mai multe au fost în Londra și sud-estul Angliei, zone în care noua variantă Kent a coronavirusului a condus la o creștere accentuată a infecțiilor.

Dovezile colectate de Dr. Hermione Lyall, expert în boli infecțioase pediatrice la Imperial College Healthcare NHS trust din Londra, au dezvăluit impactul extrem de disproporționat pe care boala îl are asupra copiilor de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică.

Într-o prezentare pe care a făcut-o la un webinar recent, la care au participat peste 1.000 de pediatri, a arătat că, într-un „prim raport național” la 78 de pacienți cu PIMS care au ajuns la terapie intensivă, 47% erau de origine afro-caraibiană și 28% de origine asiatică -de cinci șau șase ori mai mare decât cei 14% din populația Marii Britanii.

Dr. Liz Whittaker, purtătorul de cuvânt al PIMS pentru Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului, a declarat: „Facem cercetări pentru a înțelege de ce este afectată această populație. Genetica poate fi un factor. Dar suntem îngrijorați de faptul că este o reflectare a modului în care aceasta este o boală a sărăciei, care afectează în mod disproporționat pe cei care nu pot evita expunerea din cauza ocupației lor, a gospodăriilor multi-generaționale și a locuințelor aglomerate. ”

Datele separate colectate de Dr. Marie White de la Evelina au arătat că 60% din cele 107 cazuri de PIMS pe care le-au tratat până la 13 ianuarie erau copii negri din Africa sau Caraibe.

Dr. Habib Naqvi, directorul NHS Race and Health Observatory, a cerut o anchetă cu privire la riscul mult mai mare al copiilor de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică de a dezvolta PIMS. „În mod clar, este necesară o investigație urgentă acum asupra motivului pentru care copiii negri și asiatici sunt supra-reprezentați și mai vulnerabili la PIMS.

„Suntem îngrijorați de aceste constatări timpurii și știm că inegalitățile structurale în materie de sănătate pot afecta viața persoanelor din medii etnice de-a lungul vieții.”

Setul de date Lyall, bazat pe cifre din 21 din cele 23 de unități de terapie intensivă pediatrică, a dezvăluit, de asemenea, că 78% dintre pacienți nu aveau boli subiacente și până au dezvoltat PIMS au avut o stare de sănătate bună, ceea ce pediatrii au spus că este „foarte îngrijorător”; vârsta medie a copiilor care au PIMS este de 11, dar variază de la 8 la 14; două treimi (67%) au fost băieți; doar 22% au avut Covid când au dezvoltat PIMS, în timp ce ceilalți avusesera Covid; unul din patru dintre cei care ajung într-o unitate de terapie intensivă pediatrică dezvoltă o afecțiune cardiacă numită dilatare a arterei coronare, care este potențial fatală.

Alte date prezentate de experți la seminarul web au arătat că un număr mic de copii au creierul afectat și suferă confuzie, letargie, dezorientare, încep să se comporte neobișnuit și, în cazuri rare, au un accident vascular cerebral. În plus, într-un studiu efectuat pe 75 de copii, 8 au suferit probleme cardiace, inclusiv miocardită și disfuncție ventriculară. Conform modelelor efectuate de medicii de la Evelina, cazurile vor atinge maximul luni viitoare și apoi vor începe să scadă.

Whittaker a spus că părinții nu ar trebui să fie alarmați de creșterea spitalizărilor, deoarece incidența recentă a PIMS este proporțională cu impactul mai mare al pandemiei asupra adulților în ultimele săptămâni. „PIMS poate fi foarte grav. Dar am văzut mai puțini copii bolnavi grav [în al doilea val], deoarece există o recunoaștere mai timpurie și un tratament mai timpuriu ”, a spus ea.

 

Sursa: The Guardian