Nu există un remediu pentru boala Niemann-Pick de tip C1 sau NPC1 – o afecțiune neurologică progresivă care începe adesea în copilărie. Cu debut precoce, copiii pot trăi doar cinci ani. Unul dintre primele semne ale bolii NPC1 este abdomenul umflat din cauza ficatului sau splinei mărite. Medicii și cercetătorii nu știu încă ce cauzează această afecțiune, dar dacă nu este tratată, poate pune viața în pericol.

Boala NPC1 este cauzată de mutații ale genei NPC1, care codifică o proteină ce transportă colesterolul. Într-un studiu din 2008, cercetătorii au sugerat că pierderea hepatică a NPC1 a indus hematopoieza extramedulară (generarea de globule albe din celulele stem din afara măduvei osoase) în ficat. Acolo, celulele stem proliferează și contribuie la un ficat mărit și inflamat. Cu toate acestea, ei nu au găsit nicio dovadă directă a hematopoiezei extramedulare, iar efectele asupra splinei au fost neclare.

Într-un studiu recent publicat în Journal of Lipid Research,  Anouk La Rose și colegii săi de la University Medical Center Groningen raportează că pierderea NPC1 declanșează procesul în care celulele stem hematopoietice părăsesc măduva osoasă și invadează splina.

Rolul NPC1 în transportul de colesterol, un obiectiv de cercetare al laboratorului lor, a fost cel care a atras mai întâi atenția cercetătorilor. Funcția normală a NPC1 este de a elimina colesterolul din compartimentele de depozitare din interiorul celulei.

Celulele stem hematopoietice părăsesc măduva osoasă ca răspuns la un factor de creștere numit factor de stimulare a coloniilor de granulocite. Dacă nivelurile factorului de creștere sunt ținute sub control, celulele stem rămân în măduva osoasă unde le este locul. În modelul de șoarece al echipei de cercetare, expresia factorului de creștere a crescut. De asemenea, a fost mai mare la pacienții cu NPC1 decât la persoanele fără această boală.

O legătură potențială între pierderea NPC1, factorul de creștere crescut și mobilizarea celulelor stem este acumularea de 7-cetocolesterol. Această formă oxidată de colesterol este o componentă principală a lipoproteinei oxidate de joasă densitate, unul dintre cei mai importanți purtători de colesterol din sânge.

Anterior, un mic studiu clinic a încercat să crească nivelurile de anticorpi E06 care neutralizează lipoproteinele de joasă densitate oxidate. Nu a avut succes în creșterea nivelurilor de E06, a explicat Groenen, și nu au existat pacienți NPC1 în studiu.

Cred că pentru studiile viitoare va fi foarte interesant să găsim o modalitate de a crește nivelul E06 la pacienți”, a spus La Rose. Dacă are succes, acest lucru ar putea opri progresia bolii NPC1.

 

Sursa: Asbmb.org