Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Kentucky Markey Cancer Center și Departamentul de Farmacologie și Științe Nutritive din Marea Britanie demonstrează beneficiul potențial al utilizării medicamentului nilotinib, cel mai frecvent utilizat pentru a trata leucemia mielogenă cronică pentru a depăși rezistența terapiei în metastaze melanom.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit cultura celulară și modele animale pentru a demonstra că nilotinibul, un inhibitor al ABL kinazei, poate oferi beneficii pacienților cu melanom metastatic care au dezvoltat rezistență la medicamentele standard.

Melanomul este o formă fatală a cancerului de piele odată ce s-a metastazat în alte zone ale organelor. Imunoterapia poate fi curativă pentru unii pacienți. Cu toate acestea, un procent mic de pacienți răspunde la acest tratament.

Unii pacienți cu melanoame au o mutație într-o genă numită BRAF și pot fi tratați cu un cocktail inhibitor BRAF/MEK, care inhibă calea activată de BRAF (BRAF->MEK->ERK) ce este esențială pentru creșterea și supraviețuirea celulelor melanomului. Inhibitorii BRAF/MEK funcționează inițial bine pentru majoritatea oamenilor și determină scăderea tumorilor.

Cu toate acestea, pentru marea majoritate a pacienților, aceste nu medicamente funcționează mai mult de 1 an. Pacienții care nu răspund la imunoterapie sau care dezvoltă rezistență la inhibitorii BRAF/MEK au puține opțiuni de tratament suplimentare și cedează rapid.

„Este foarte important să aflăm cum melanoamele metastatice dezvoltă rezistență, astfel încât să putem proiecta noi terapii pentru a preveni sau inversa rezistența”, a spus dr. Rina Plattner, profesor la Colegiul de Medicină din Marea Britanie.

Echipa ei, condusă de Rakshamani Tripathi a identificat un mecanism nou pentru a explica de ce unii pacienți dezvoltă rezistență la inhibitorii BRAF/MEK.

Cercetătorii de la Markey au arătat că tirozin kinazele ABL, cei mai cunoscuți inhibitori ce activează leucemia umană, determină reactivarea MEK/ERK în prezența inhibitorilor BRAF/MEK, prin activarea unei proteine numite MAP3K1.

Mai mult, în urma testărilor pe șoareci, cercetătorii au arătat, că medicamentul aprobat de FDA care inhibă kinazele ABL și care a fost folosit de mai bine de un deceniu pentru tratarea leucemiei mieloide cornice, nilotinib, resensibilizează dramatic melanoamele inhibitorilor BRAF/MEK. Grupul a mai arătat că, dacă șoarecilor li se administrează nilotinib împreună cu inhibitori BRAF/MEK la începutul tratamentului, rezistența poate fi prevenită.

Pe baza acestor constatări, Plattner, directorul administrativ al clinicii de medicină de precizie Jill Kolesar și medicul oncolog medical Markey Dr. Peng Wang colaborează acum cu compania farmaceutică Novartis pentru a dezvolta un studiu clinic de fază I pentru a testa siguranța și eficacitatea utilizării nilotinibului în melanomul recidivant pe pacienți.

Studiul a fost publicat în revista științifică în Nature Communications.

Sursa articolului: https://medicalxpress.com/news/2020-10-fda-approved-leukemia-drug-metastatic-melanoma.html