Mielomul multiplu este un tip de cancer de sânge, rar, ce se manifestă prin multiplicarea necontrolată a plasmocitelor (un tip de leucocite) de la nivelul maduvei osoase.

Mulți pacienți cu mielom multiplu, dezvoltă în cele din urmă rezistență tratament. Acest lucru se datorează în parte faptului că celulele stem maligne canceroase (celule care se reînnoiesc continuu) stau la baza acestei boli. Dacă o terapie nu poate distruge complet aceste celule stem maligne, este posibil ca boala să revină.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego, Universitatea din California și Ionis Pharmaceuticals adoptă o nouă abordare direcționată a tratamentului pentru mielom, mai exact reducerea IRF4, genă care permite proliferarea și supraviețuirea celulelor stem maligne ale mielomului și a celulelor tumorale.

Studiile anterioare au arătat că nivelurile ridicate de IRF4 sunt asociate cu rate de supraviețuire generale mai mici pentru pacienții cu această boală.

Într-un studiu, realizat pe șoareci, echipa de cercetători detaliază metoda prin care au reușit să inhibe gena IRF4 cu o oligonucleotidă antisens, cunoscută sub numele de ION251, o bucată de ADN proiectată special pentru a lega materialul genetic care codifică IRF4, determinând degradarea acestuia.

Conform datelor studiului preclinic, oligonucleotida, a redus abundența celulelor stem ale mielomului și a crescut supraviețuirea șoarecilor care erau purtători de mielom uman.

O provocare cu care se confruntă cercetătorii este că celulele mielomului nu cresc bine în vasele folosite în laboratoare. Pentru a studia boala și a testa noi tratamente, cea mai bună metodă, este transplantarea celulelor mielomului uman la șoareci care nu au un sistem imunitar și, prin urmare, nu vor respinge celulele umane, realizând avatare ale fiecărui pacient.

Echipa a testat ION251 pe șoarecii cu mielom. În comparație cu șoarecii netratați, șoarecii tratați au avut semnificativ mai puține celule de mielom după două până la șase săptămâni de tratament.

Mai mult, 70 până la 100% dintre șoarecii tratați au supraviețuit, în timp ce niciunul dintre șoarecii netratați nu a trăit. Au existat câte 10 șoareci în fiecare grup de control și au primit doze zilnice de ION251, urmate de trei doze pe săptămână.

În experimente separate folosind celule umane izolate din mielom sau probe de donator sănătos, dozele de ION251 utilizate au fost suficiente pentru a eradica celulele stem maligne ale mielomului.

În plus, tratamentul a îmbunătățit sensibilitatea celulelor tumorale ale mielomului la tratamentele standard de îngrijire a cancerului. Cercetătorii au aprofundat mecanismele și au descris efectele moleculare ale inhibiției IRF4, informații care clarifică atât modul în care se formează mielomul, cât și modul în care funcționează tratamentul.

Aceste studii vor permite dezvoltarea clinică rapidă a inhibiției IRF4 mediată de oligonucleotide anti-sens pentru a preveni recăderea mielomului determinată de celulele stem canceroase rezistente la medicamente”, a declarat Catriona Jamieson, co-autor al studiului.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge din Statele Unite, cu peste 32.000 de cazuri noi prevăzute în 2020 și o supraviețuire de cinci ani de doar 53,9%.

Studiul a fost publicat pe 20 ianuarie 2021 în Cell Stem Cell.

Material preluat și tradus de pe: Medicalxpress.com