Tulburarării de deficiență genetică rară CDKL5 (CDD) i-a fost atribuit un nou cod de boală în Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD), lista de clasificare medicală elaborată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Codul de diagnostic al tulburării deficienței CDKL5 va fi încorporat în revizuirea clasificării din 1 octombrie 2020.

Clasificarea medicală, aflată în prezent în a zecea revizuire (ICD-10), utilizează o listă de coduri alfanumerice pentru a documenta starea medicală a unei persoane. De exemplu, o persoană cu migrenă va primi codul G43, iar o persoană cu diabet de tip 2 codul E11. Aceste coduri sunt apoi utilizate pentru cercetare și îngrijire clinică, și din ce în ce mai mult pentru facturarea și rambursarea asigurărilor de sănătate.

Potrivit OMS, aproximativ 70% din cheltuielile de sănătate din lume sunt alocate folosind codurile ICD pentru rambursare și alocare a resurselor.

Există multe afecțiuni medicale care nu au un cod în clasificarea medicală internațională, iar aceste boli pot fi invizibile pentru majoritatea cercetărilor clinice și au dificultăți de acces la asigurare și rambursare.

 

Material preluat și tradus de pe www.biospectrumasia.com.