Pacienții cu boli reumatismale autoimune rare au un risc cu 54% mai mare de infecție cu COVID-19 și de peste două ori mai mare risc de deces prin COVID-19, comparativ cu populația generală, potrivit datelor publicate în Revista de Reumatologie din Anglia.

„Lucrările noastre anterioare au arătat că persoanele cu boli reumatice autoimune rare (RAIRD) au avut un risc crescut de mortalitate de orice cauză în timpul primului val al pandemiei de COVID-19 (martie – aprilie 2020), în comparație cu populația generală din Anglia”, au scris Dr.Megan Rutter, cercetător la Universitatea din Nottingham, Regatul Unit, și colegii săi. „Cu toate acestea, acest studiu nu a examinat dacă mortalitatea crescută s-a datorat infecției cu COVID-19 în sine sau din cauza efectelor indirecte ale pandemiei”.

Pentru a analiza ratele de infecție cu COVID-19 și deces la pacienții cu boli reumatismale autoimune rare, în comparație cu populația generală, în timpul primului val al pandemiei din Anglia, Rutter și colegii săi au studiat înregistrările naționale de sănătate corelate pentru întreaga populație. Cercetătorii au folosit Statistica episoadelor spitalicești pentru a identifica toți oamenii în viață la 1 martie 2020, cu codurile ICD-10 pentru bolile reumatice autoimune rare, în întreaga populație a Angliei. Ei au folosit apoi dosarele naționale de sănătate – inclusiv date demografice, certificate de deces și teste PCR – pentru a determina ratele de infecție și decese cu COVID-19 până la 31 iulie 2020.

Decesul cauzat de COVID-19 a fost definit ca mențiunea COVID-19 pe certificatul de deces. Datele de comparație din populația generală au fost obținute de la Public Health England și Office for National Statistics. Cohorta de studiu a inclus 168.680 de pacienți cu boli reumatismale autoimune rare, dintre care 1.874 – sau 1,11% – au avut un test PCR COVID-19 pozitiv.

Potrivit cercetătorilor, rata de infecție standardizată în funcție de vârstă în rândul pacienților cu boli reumatismale autoimune rare a fost de 1,54 (95% CI, 1,5-1,59) ori mai mare decât cea a populației generale. În total, 0,42% dintre pacienții cu boală reumatismală autoimună rară au murit cu COVID-19 menționat în certificatul de deces. Rata mortalității – standardizată pe vârstă și sex – pentru decesul cauzat de COVID-19 a fost de 2,41 (95% CI, 2,3-2,53) ori mai mare în rândul celor cu boală reumatismală autoimună rară decât în ​​populația generală.

Cercetătorii nu au raportat nicio dovadă pentru o creștere a deceselor din alte cauze la cei cu boli reumatismale autoimune rare.

„Acest studiu arată că mortalitatea crescută la persoanele cu boli reumatice autoimune rare observată la începutul pandemiei s-a datorat infecției cu COVID-19 în sine, mai degrabă, decât bolii reumatice sau comorbidităților care stau la bază”, a spus Rutter pentru Healio Rheumatology. „Persoanele cu boli reumatismale autoimune rare au avut cu 50% mai multe șanse de a avea un test PCR pozitiv pentru COVID-19 și de 2,4 ori mai multe șanse de a fi asociate cu COVID-19 decât persoanele din populația generală.”

„S-ar părea că persoanele diganosticate cu RAIRD prezintă un risc crescut de COVID-19 în comparație cu persoanele cu boli reumatice mai frecvente”, a adăugat ea. Mulți oameni cu boli reumatice autoimune rare necesită imunosupresie pe tot parcursul vieții și rămân un grup de risc. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege eficacitatea în lumea reală a vaccinării împotriva COVID-19 la persoanele cu aceste afecțiuni și asupra impactului unor terapii imunosupresoare particulare, cum ar fi rituximabul. ”

 

Sursa: Healio.com