Un studiu efectuat asupra a șase persoane diagnosticate cu hemofilie dobândită arată că plasmafereza poate ajuta în reducerea sângerărilor, dar și în ameliorarea simptomelor bolii. Rezultatele studiului identifică terapia schimbului de plasmă (terapie care presupune înlocuirea plasmei din sânge) drept o alternativă pentru tratamentul standard în zonele geografice unde accesul la terapia cu agenți de bypass este redus sau inaccesibil.

Hemofilia dobândită de tip A (AHA) este o boală autoimună cauzată de producția anormală a anticorpilor care împiedică producția de factori de coagulare VIII (FVIII). Prin urmare, funcționalitatea FVIII este blocată și duce la sângerări excesive.

Tratamentul pentru hemofilia de tip A prevede injectarea factorilor de coagulare la nivelul venei, dar datorită anticorpilor care funcționează împotriva FVIII, pacienții primesc un amestec de factori de coagulare fără factorul VIII, cunoscut drept agent de bypass. Mai mult, pentru a limita răspunsul sistemului imunitar și a reduce nivelul anticorpilor care acționează împotriva anti-FVIII, sunt recomandate terapiile imunosupresoare.

Cercetătorii au menționat că numărul persoanelor care au participat la studiu a fost redus, însă au apreciat că o terapie combinată care are la bază schimbul de plasmă poate fi efectivă și de încredere în tratamentul hemofiliei dobândite de tip A.

 

Material preluat integral si tradus de pe: https://hemophilianewstoday.com