Ultima întâlnire a Comitetului Științific Cunoașterea și Recunoașterea Sclerodermiei, eveniment realizat cu sprijinul Boehringer Ingelheim, a avut  pe 22 noiembrie, online. Proiectul de comunicare publică şi profesională de cunoaştere şi recunoaştere a sclerodermiei sistemice constă în 6 întâlniri ale comitetului ştiintific şi 6 dezbateri video din seria “Ora pacientului cu sclerodermie”.

Preşedinte al Comitetului  Ştiinţific, Prof. Dr. Simona Rednic, a fost gazda acestei întâlniri, alături de Dr. Raluca Rancea (foto), medic cardiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, care a prezentat Urmărirea Cardiologică a Pacienților cu Sclerodermie: prevalența, prognosticul, afectarea cardiovasculară, screeningul și urmărirea în sclerodermie.

Afectarea cardiacă în general se asociază cu un anumit profil de anticorpi, anticorpi SCL-70, fibrilarina, cu boala cutanată rapid evolutivă și cu miopatia scheletrică iar hipertensiunea se asociază frecvent cu anticorpii anti centromere, anti U3RNP, anti cardiolipina si anti  B23 precum și cu anumite caracteristici clinice cu forma cutanată limitată, cu durata mai lungă a bolii cu un număr mai mare și cu dimensiunile mai mari ale telangiectaziilor si cu un DLCO mic.

În sclerodermie apar 4 tipuri de hipertensiune pulmonară este important să le diferențiem fiindcă tratamentul este complet diferit, de exemplu: hipertensiunea pulmonară, boala venoocluzivă, afectarea de cord stâng și boala interstițială pulmonară. Este foarte important ca diagnosticul să se stabilească precoce pentru a institui precoce tratamentul specific pentru că astfel ameliorăm prognosticul acestor pacienți.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.