În lume la ora actuală se cunosc în jur de 7000 de boli rare. O boală hematologică rară denumită leucemia limfomului cu celule T ale adultului (ATLL) este o boală caracteristică populației României, dacă ne raportăm la Europa. Prof. univ. dr. Alina Daniela Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, a declarat în cadrul dezbaterii ,,Rare Disease 360”, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, că această boală cu prognostic foarte nefavorabil este subdiagnosticată în România.

,,România este singura țară endemică din Europa pentru infecția cu HTLV, această infecție fiind responsabilă de ATLL , o boală cu prognostic foarte nefavorabil. Este de menționat că o proporție mică foarte mică din pacienții care sunt infectați cu HTLV dezvoltă această boală gravă. Între 2,5 și 5% din cei infectați cu HTLV dezvoltă această boală”, a explicat prof. univ. dr. Alina Tănase.

Medicul a prezentat la evenimentul online dedicat Zilei Mondiale a Bolilor Rare o statistică a Institutului de Hematologie Transfuzională făcută în rândul donatorilor de sânge din România pe o perioadă foarte lungă de timp. Din 1999 până în 2015 au fost testați aproape 1, 5 milioane de donatori și s-a făcut prevalența la 100.000 de donatori la prima donare în România.

 

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro