Ultima întâlnire a comitetului ştiinţific din programul Cunoaşterea şi Recunoaşterea Sclerodermiei Sistemice, a adus în discuţie un studiu de caz de la Iaşi, realizat de Prof. Dr. Elena Rezuș.

 “Pe 29 iunie este Ziua Mondială a Sclerodermiei şi este şi ziua în care a decedat pictorul Paul Klee, care era bolnav de sclerodermie.

Noi ne-am început activitatea ca și centru EUSTAR în 2014, unde avem introduşi la momentul actual 53 de pacienţi, dar avem mai mulţi pe clinică, aproximativ 70.

Dacă pacientul vine în clinică ce opțiuni avem? Avem tratamentul cu Posentan. Primul pacient a fost introdus în program în 2014, ultimul în aprilie 2021. În clinica mai putem face tratament cu Iloprost şi cu Ciclofosfamida.

Ne bucurăm că-n ultimul timp putem face şi imunologie, iar pentru cei cu sclerodermie putem face anticorpi, anti centromere B, anti SCI-70, anti RNP-70, C3, C4; în clinica facem capilaroscopie periunghială.

Noi ne-am dorit o echipă multidisciplinară, toţi colegii sunt drăguţi şi ne ajută cumva, dar eu simt că nu suntem o echipă. Un management optim – echipă multidisciplinară – prin colaborarea cu medicul specialist cardiolog, pneumolog, nefrolog, gastroenterolog.

În ceea ce priveşte tratamentul, există Microfenolatul Mofetil, Sildenafil şi Nintedanib.

Îmi doresc să facem împreună un screening pentru boala interstiţială pulmonară, aşa cum a spus şi doamna prof. Rednic să avem un limbaj comun,” afirmă profesor doctor Elena Rezuș, medic primar reumatologie, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie, doctor în medicină.

Dezbaterea digitală Cunoaşterea şi recunoaşterea sclerodermiei sistemice – Întâlnire a comitetului ştiinţific este o acţiune de educare şi de informare a Comunității Bolile Rare cu suportul Boehringer Ingelheim.

Comunitatea OSC – Bolile Rare este administrată de Oameni și Companii, Oameni și Companii oferă soluții de marketing utilizând unecositeminovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.