Reducerea proteinelor urinare ajută pacienții cu glomeruloscleroză segmentară focală (FSGS) cu afecțiuni renale rare, potrivit unui studiu publicat online pe 10 august în American Journal of Kidney Diseases.

Jonathan P. Troost, Ph.D., de la Universitatea Michigan, și colegii săi au evaluat dacă reducerile proteinuriei după tratament au fost asociate cu o supraviețuire renală mai mare în rândul a 138 de participanți cu FSGS rezistent la steroizi înscriși într-un studiu de tratament randomizat cu ciclosporină, micofenolat de mofetil plus dexametazonă.

Cercetătorii au descoperit că modificările proteinuriei de peste 26 de săptămâni au fost semnificativ legate de panta estimată a ratei filtrării glomerulare (eGFR). A existat o asociere între o reducere cu o unitate a raportului proteinei urinare transformate în log: creatinină și o creștere a 3,90 ml / an a eGFR, care a rămas semnificativă după ajustarea pentru remisia completă. Pentru fiecare reducere cu o unitate a raportului proteinei urinare transformate în log: creatinină, raportul de risc pentru boala renală în stadiu final sau deces a fost de 0,23.

Reducerile proteinuriei justifică o evaluare suplimentară ca potențial surogat pentru conservarea funcției renale, care ar putea informa proiectarea studiilor clinice viitoare, scriu autorii.

 

 

Material preluat si tradus de pe www.medicalxpress.com