Ministerul Sănătății propune schimbări în reglementarea centrelor de expertiză pentru boli rare, cele mai importante vizând operațiunalizarea Consiliului Național al Bolilor Rare și asigurarea accesului pacienților la tratamente off-label. 

Măsurile sunt cuprinse într-unproiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică și completează ordinul ministrului sănătății nr. 540/2016 (privind organizarea, funcționarea și metodologia de certificare a centrelor de expertiză pentru bolile rare).

Printre principalele modificări propuse se numără creșterea accesului pacienților la medicamente off-label. Astfel, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății pot elabora ghiduri si protocoale de tratament pentru pacienții cu boli rare în cazul medicamentelor care si-au dovedit eficiența în tratamentul anumitor boli rare.

“Unitatea sanitară în care funcționează CEBR [centrul de expertiză pentru boli rare] asigură tratamentul off-label în funcție de afecțiunile care sunt monitorizate în cadrul acestuia. Tratamentul este asigurat în baza recomandării medicului specialist curant conform ghidurilor sau protocoalelor de tratament aprobate de comisiile de specialitate a Ministerului Sănătății, a ghidurilor internaționale, cu avizul Comisiei de politica medicamentului din cadrul unității sanitare și în urma solicitării și acordului scris al pacientului și/sau apartinătorilor minori sau adulți, după caz”, prevede proiectul de ordin.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro