Prin proiectarea unei noi proteine (peptide), care ar putea preveni atașarea virusurilor paragripale de celule, cercetătorii speră că vor reuși să protejeze copiii de aceste virusuri.

Virusurile paragripale (parainfluenza) sunt principala cauză a infecțiilor respiratorii din copilărie, fiind responsabile pentru aproximativ 40% dintre bolile precum crupul laringian (laringotraheobronșita) și pneumonia. Virusurile afectează, de asemenea, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Îmbolnăvirea apare atunci când agentul patogen, parainfluenza, se fixează pe celule și începe să producă noi virusuri. În prezent, nu există vaccinuri sau antivirale aprobate pentru infecția cu parainfluenza la oameni.

În cadrul unui studiu de colaborare între cercetători, s-a dezvoltat această nouă peptidă, capabilă să blocheze procesul de atașare a virusului de celulă. Studiul a fost realizat de Sam Gellman de la Universitatea din Wisconsin-Madison, împreună cu cercetătorii Anne Moscona și Matteo Porotto de la Universitatea Columbia.

Cercetătorii au publicat rezultatele pe data de 7 aprilie în Journal of the American Chemical Society.

Experimentele realizate pe șoareci de laborator au demonstrat că noua peptidă rezistă mai mult în organism, fiind de trei ori mai efectivă în blocarea infecției decât forma originală.

Pentru a testa cât de eficientă este noua peptidă în prevenirea infecției, șoarecii de laborator au primit peptida înainte de a fi expuși la parainfluenza. Astfel cei care au primit peptida antivirală au avut de până la 10 ori mai puține virusuri în plămâni, față de  cei care nu primit noua peptidă.

Chiar dacă cercetarea nu a fost încă testată pe oameni, iar cercetătorii trebuie să perfecționeze noua descoperire, rezultatele denotă o nouă strategie în prevenția și tratarea acestor infecții.

Cercetătorii încercă acum să producă peptide de a doua generație care să dureze și mai mult în organism. De asemenea, vor să testeze cât de bine ar putea peptida modificată să blocheze infecția cu entitățile conexe. Această cercetare ar putea muta tratamentul cu peptide mai aproape de studiile clinice.

 

Articol preluat și tradus de pe News-medical.net