Un studiu israelian a legat vaccinul Pfizer de dezvoltarea unor cazuri de purpură trombotică trombocitopenică (TTP), o afecțiune rară a sângelui.

TTP este o boală autoimună, care determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de Hematologie de la Centrul Medical Shamir au declarat că au fost alertați asupra problemei după ce au văzut o creștere bruscă a TTP în țară – patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șeful Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat persoanelor care au TTP, să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor – și dacă se vaccinează, să fie urmăriți și evaluați periodic.

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: slăbiciune, oboseală, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”, a spus echipa într-un comunicat.

De asemenea, au solicitat „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Un purtător de cuvânt al Shamir Medical Center a subliniat că studiul conexiunii vaccinului Pfizer cu TTP nu ar trebui să descurajeze vaccinările.

 

Sursa: www.jpost.com