O nouă terapie cu celule CAR-T (chimeric antigen receptor-T) are rezultate spectaculoase în cancere rare, în special în cancerele sângelui. O nouă cercetare a dezvăluit că acest prototip de medicină personalizată a făcut ca celulele canceroase să fie la niveluri nedetectabile la aproape 80% dintre pacienții cu limfom non-Hodgkin avansat (NHL).

Terapia cu celule CAR -T, cunoscută sub numele de axicabtagene ciloleucel (Axi-cel) a înregistrat aceste rezultate într-un studiu clinic de fază 2, potrivit cercetătorilor Institutului de Cancer Dana-Farber. Limfomul non-Hodgkin avansat este o boală cu evoluție lentă, dar pacienții recidivează frecvent după tratamentul standard, fiind necesare noi terapii, sunt de părere oamenii de știință americani, referindu-se la eficacitatea Axi-cel la participanții din studiu studiu care deveniseră rezistenți la alte medicamente.

În studiul ZUMA-5, cercetătorii au administrat Axi-cel la 146 de pacienți cu limfom folicular sau limfom cu zonă marginală – două forme de leucemie non-Hodgkin cu creștere lentă – din mai multe centre medicale din S.U.A. Toți participanții au avut limfom activ, în ciuda faptului că au urmat mai multe tratamente anterioare.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro