Prof. Yale Barbara Ehrlich și echipa sa au descoperit mecanismul care declanșează o boală rară, letală, numită Sindromul Wolfram și, de asemenea, un potențial tratament. Descoperirile lor apar în ediția din 6 iulie a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sindromul Wolfram – o boală degenerativă progresivă care afectează aproximativ una din 500.000 de persoane din întreaga lume – se caracterizează prin apariția diabetului în copilărie și, în adolescență, simptome psihiatrice, pierderea vederii, surditate și incontinență. Majoritatea pacienților mor la 30 de ani. Nu există tratamente.

Calciul din celulele corpului joacă un rol cheie, conform noului studiu și propune un potențial tratament care implică două medicamente existente.

Mai exact, echipa lui Ehrlich a confirmat că atunci când proteina Wolframin se pierde în celulele din pancreas – organul care produce insulină, care reglează zahărul din sânge – „semnalizarea calciului o ia razna”, a spus Ehrlich. Acest proces duce la o viabilitate redusă a celulelor și o secreție mai mică de insulină, care, la rândul său, declanșează simptomele debilitante ale bolii.

Cercetătorii au testat o serie de compuși pentru eficiența lor în restabilirea semnalizării calciului și îmbunătățirea funcțiilor celulare și au găsit două medicamente care au funcționat – ibudilast și un inhibitor al calpainei. Ibudilast a fost aprobat timp de aproape 20 de ani pentru a trata astmul în Coreea de Sud și Japonia. Acum este testat într-o serie de studii clinice din S.U.A., inclusiv pentru un posibil tratament al sclerozei multiple (SM) și al sclerozei laterale amiotrofice (ALS) și, într-un studiu în curs la Yale, pentru COVID-19.

Aproximativ 99% din calciul corpului poate fi găsit în oase și dinți. Celălalt 1% – găsit în ciroplasmă și fluidele corporale – susține o varietate de funcții biologice critice, a spus Ehrlich. Aceasta este ultima formă de calciu pe care laboratorul ei a analizat-o în raport cu sindromul Wolfram. Ea a spus că acest fluid pe bază de calciu este necesar pentru contracția musculară, funcția nervilor și secreția de insulină.

“Calciul este o moleculă de semnalizare”, a spus Ehrlich. “Va semnala, de exemplu, când ar trebui secretată insulina.”

Semnalizarea calciului, la rândul ei, este reglată de proteine ​​care leagă calciul, inclusiv senzorul neuronal de calciu-1 (NCS-1), o proteină pe care Ehrlich si echipa sa a studiat-o în ultimii 20 de ani. Când un grup de cercetare din Europa a concluzionat ca NCS-1 pare să fie implicat în patologia sindromului Wolfram, Ehrlich a început să investigheze boala.

„Primul pas a fost să înțelegem mai bine ce face proteina Wolframin”, a spus Tom T. Fischer, un student la medicină din Germania care lucrează în laboratorul lui Ehrlich. In modelul nostru celular, din care lipseste Wolframina, am masurat calciul intracelular si am constatat ca semnalizarea calciului, precum si funcțiile celulare dependente de calciu, in special secretia de insulină si viabilitatea celulelor, au fost perturbate.

Au testat apoi un număr de compuși medicamentosi și au descoperit ca ibudilastul și inhibitorul calpainei au restabilit funcțiile intracelulare ale calciului și celulelor, a spus Fischer.

Cu sprijinul Fondului Blavantik pentru Inovare de la Yale, echipa lui Ehrlich va începe un studiu pe șoareci în următoarele șase luni pentru a confirma și mai mult eficiența medicamentelor în corectarea semnalizării calciului și prevenirea progresiei sindromului Wolfram. Dacă rezultatele studiului asupra animalelor se arată promițătoare, cercetătorii au spus că s-ar putea extrapola rapid în studiile umane.

Deși Sindromul Wolfram este o boală rară cauzată de mutații genetice într-o singură genă, este legat de o serie de alte boli care ar putea fi ținte viabile pentru acest tratament, inclusiv diabetul și tulburarea bipolară, au spus cercetătorii.

“Unii oameni cu tulburare bipolară au, de asemenea, mutații ale Wolframinei”, a spus Ehrlich. „Aceasta ar putea fi una dintre primele tulburări de dispoziție identificate genetic – și cu siguranță vom explora acest lucru mai mult”.

 

Material preluat integral si tradus de pe www.sciencedaily.com