În cazul sclerodermiei limitate, vindecarea este posibilă. Există situații în care debridarea, amputarea și grefele pot sa fie necesare pentru ulcere ischemice digitale. Excizia poate sa fie de ajutor pacienților care prezintă noduli calcinozici dureroși. Pentru menținerea mobilitații și pentru a întârzia aparitia contracturilor, poate fi necesară terapia fizică și ocupațională.

Pentru o vindecare cat mai rapidă și mai eficientă vi se recomandă să vă odihniți suficient, să urmati sfaturile unui kinetoterapeut și să mergeti pe jos sau să faceți exerciții fizice ușoare pentru a antrena circulația sanguină. De asemenea, trebuie să învățați să gestionați stresul, care face ravagii în sistemul imunitar.

În primele 5 minute după baie aplicați pe piele creme cu efect emolient si hidratant.

În cazul persoanelor care suferă de sclerodermie, dieta sanatoasă este foarte importantă pentru a putea evita deficiența de nutrienți esențiali, pentru menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale în limite normale. Pacienții nu trebuie să mănânce mult, iar mâncarea trebuie mestecată bine. Consumul de alimente care conțin grasimi saturate conduce la îngustarea arterelor și la hipertensiune arterială.

În cazul copiilor cu sclerodermie difuză, vindecarea este posibilă. Pielea întărită poate, dupa o vreme, să revină la aspectul normal.

 

În cazul sclerodermiei difuze se pot obține ameliorări semnificative, sau măcar stabilizarea bolii.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utile pentru tratamentul artritei. Corticoterapia poate fi folosită în cazul miozitei sau a bolii mixte de țesut conjunctiv .

Imunosupresoare, precum metotrexat, azatioprină, micofenolat mofetil, ciclofosfamidă, pot ajuta în alveolita pulmonară și boala pulmonară interstițială. În cazul hipertensiunii pulmonare, se pot folosi prostaciclină și bosentan.

În cazul fenomenului Raynaud pot fi utile blocantele canalelor de calciu, preparatele cu eliberare prelungită sau blocantele receptorilor de angiotensină.

Pentru ischemia digitală pot fi folosite perfuzii i.v. cu prostaglandina E1 sau blocante simpatice.

Esofagita de reflux este ameliorată cu ajutorul unui regim cu mese frecvente dar reduse cantitativ, doze mari de protector gastric si dormitul cu capul mai ridicat.

Fizioterapia poate fi utilă pentru menținerea forței musculare, dar este ineficientă pentru prevenirea contracturilor articulare.

Niciun medicament nu influențează semnificativ evoluția naturală generală a sclerozei sistemice, dar există diferite medicamente utile pentru tratarea simptomelor specifice sau a diverselor afectări viscerale.