Tularemia este o boală zoonotică cauzată de Francisella tularensis, un coccobacil aerobic gram negativ. Organismul este greu de izolat, deoarece este fastidios și crește lent.

Infecția poate apărea din mușcătura unei căpușe infectate sau a muștei căprioarelor ori a altor mușcături de insecte sau din contactul cu un animal infectat. Infecția poate apărea și după înghițirea sau inhalarea bacteriilor sau după expunerea la accidente de laborator. În natură, infecțiile apar cel mai adesea la iepuri de câmp, iepuri de casă și rozătoare, dar multe mamifere diferite sunt susceptibile la infecție. Este un agent de bioterorism din categoria A datorită patogenității sale și ușurinței cu care poate fi armat. Este periculos să lucrați cu acesta și trebuie manipulat foarte atent în laborator folosind condițiile de nivel 3 de biosecuritate. Dacă ar fi folosit ca armă biologică, ar fi probabil prin aerosolizare.

Tularemia este o boală rară la om. În perioada 2013-2018, aproximativ 200 de cazuri de tularemie au fost raportate în fiecare an în Statele Unite. Cea mai mare incidență a cazurilor s-a produs în statele Arkansas, Oklahoma, Kansas și Dakota de Sud. Tinde să apară în lunile mai calde. Tularemia este, de asemenea, o boală rară întâlnită în alte părți ale lumii, în afară de S.U.A.

Orice hobby sau ocupație care implică o expunere crescută la insecte și animale prezintă un risc crescut de dobândire a tularemiei (de exemplu, vânători, fermieri, peisagisti și veterinari).

Tularemia este mult mai probabil să apară la bărbați decât la femei. Acest lucru se datorează probabil faptului că bărbații sunt mai des implicați în vânătoare, agricultură și amenajare a teritoriului, făcându-i mai susceptibili de a fi expuși animalelor infectate direct sau prin mușcăturile de insecte. Cei mai tineri și cei de vârstă mijlocie sunt cel mai adesea infectați.

F. tularensis este un microorganism extrem de virulent. Doar 10 bacterii pot provoca infecții severe.

Tularemia poate fi dobândită și în alte moduri decât prin expunerea directă la un animal infectat sau din mușcătura unei căpușe sau a muștei căprioarei sau a altor mușcături de insecte. Căpușele despre care s-a raportat că transmit Francisella tularensis în SUA sunt Dermacentor variabilis, Dermacentor andersoni și Amblyomma americanum. Ingerarea apei sau a alimentelor contaminate de animalele infectate poate provoca boala. Contaminarea conjunctivei poate duce, de asemenea, la tularemie care implică ochiul. Inhalarea bacteriilor aerosolizate poate apărea și produce infecții. Aerosolizarea poate fi dintr-un accident de laborator sau din F. tularensis armat. În 2000, a existat un focar interesant pe Martha’s Vineyard, Massachusetts, care a avut loc din cosirea ierbii în care locuiau iepurii infectați. Acest lucru a provocat aerosolizarea microorganismelor, care, la rândul lor, au dus la pneumonie.

După intrarea în organism, F. tularensis se înmulțește local, provocând necroză tisulară, apoi se răspândește la ganglionii limfatici regionali și apoi sistemic prin fluxul sanguin. Granuloamele se pot forma în zonele de infecție a țesuturilor și se pot casea. Bacteriile nu sunt ucise de leucocitele polimorfonucleare și sunt capabile să se înmulțească în macrofage.

 

Simptome

După o perioadă de incubație care durează de obicei 3 până la 6 zile, apare debutul acut, cu febră și dureri generalizate asociate cu unul dintre următoarele sindroame, în funcție în principal de portalul de intrare al bacteriilor infectante. Atunci când ganglionii limfatici sunt implicați clinic, pielea deasupra poate fi eritematoasă, iar glanda poate supura. Tularemia poate duce la afectarea practic a oricărui loc (care duce la meningită, endocardită etc.) Erupții cutanate secundare sunt frecvente în tularemie; au fost descrise erupții papulare și veziculopapulare și eritem nodos și eritem multiform.

 

Tularemia ulceroglandulară

După ce microorganismele intră în organism din contactul pielii cu un animal infectat sau o mușcătură de insectă, un ulcer poate apărea la punctul de intrare cu dezvoltarea limfadenopatiei sensibile în nodurile care drenează acea zonă. Aceasta este cea mai frecventă formă de tularemie și implică, de obicei, una dintre extremități, cel mai frecvent cu un ulcer pe mână și adenopatie epitrohleară și axilară în urma contactului cu un animal infectat și un ulcer și adenopatie în altă parte a corpului dacă urmează o mușcătură de căpușă. Ganglionii limfatici pot supurav și drena. Dacă nu este tratată, boala ulceroglandulară are o rată a mortalității de la 5% la 6%.

 

Tularemia glandulară

Aceasta este în esență aceeași cu tularemia ulceroglandulară, dar nu există o ulcerație, astfel încât pacientul prezintă numai adenopatie regională.

 

Tularemia oculoglandulară

Tularemia oculoglandulară apare atunci când microorganismele sunt introduse în conjunctivă, de obicei prin atingere, dar ocazional prin pulverizare sau stropire. Prezentarea clinică include inflamația conjunctivală și adenopatia delicată preauriculară.

 

Tularemia orofaringiană

Acest sindrom urmează ingestiei de F. tularensis. Sindromul include dureri în gât cu ulcere bucale și limfadenopatie cervicală difuză.

 

Tularemia pneumonică

După inhalarea F. tularensis aerosolizat, pacientul dezvoltă pneumonie. Pneumonia poate rezulta și din răspândirea hematogenă a F. tularensis din alte situri. Durerea toracică pleurală este frecventă.

Tularemia tifoidală

Aceasta este în esență sepsis sau bacteremie fără simptome localizate.

 

Diagnostic

Diagnosticul tularemiei este sugerat de sindromul clinic prezent (de exemplu, un ulcer pe o extremitate cu adenopatie regională și febră). Un istoric al unei posibile expuneri, cum ar fi faptul că ați jupuit un iepure, este, de asemenea, sugestiv.

Testarea tularemiei include culturi, precum și sânge folosind medii de cultură speciale adecvate pentru F. tularensis. Organismul este greu de izolat, deoarece este fastidios și crește lent. Nu crește bine în medii lichide. Culturile de sânge sunt adesea negative, în ciuda izolării din alte situri.

Organismul poate fi vizualizat microscopic utilizând tehnici de anticorpi fluorescenți direcți pe specimene (tampoane, resturi sau aspirații) dintr-un loc de infecție. Există teste PCR disponibile la unele instituții. O creștere a titrului anticorpilor serici este utilă în diagnosticarea tularemiei, dar numai retrospectiv.

 

Tratament

Aminoglicozidele precum streptomicina și gentamicina sunt considerate medicamentele de elecție pentru tratamentul tularemiei. Datorită disponibilității și familiarității și unei ototoxicități scăzute, gentamicina este preferată, deși streptomicina este singura aminoglicozidă aprobată de FDA pentru tratamentul tularemiei. S-a demonstrat că fluorochinolonele, inclusiv ciprofloxacina și levofloxacina, sunt eficiente, la fel ca și tetraciclinele, cum ar fi doxiciclina. Dintre aceste medicamente, numai tetraciclinele sunt aprobate de FDA pentru tratamentul tularemiei. Terapia este recomandată pentru o durată de 10 până la 21 de zile.

Dacă fluctuația și supurația apar la un ganglion limfatic, aceasta trebuie drenată prin aspirație sau incizie și drenaj. Cu un tratament adecvat, recuperarea este de obicei completă.

 

Prevenția

Precauțiile împotriva expunerii la mușcăturile de insecte, cum ar fi purtarea de pantaloni și mâneci lungi, precum și utilizarea de repelente împotriva insectelor, cum ar fi DEET și permetrina, vor ajuta la evitarea tularemiei. Utilizarea mănușilor la manipularea iepurilor și rozătoarelor în natură va ajuta, de asemenea, la prevenirea tularemiei.

Vaccinurile F. tularensis vii atenuate au fost utilizate de mai mulți ani, în principal în fosta Uniune Sovietică. De fapt, între anii 1940 și 1950, până la 60 de milioane de oameni au fost imunizați în Uniunea Sovietică. Nu există un vaccin aprobat de FDA pentru F. tularensis în S.U.A.

 

 

Sursa: www.healio.com