Compania globală de biotehnologie Vertex a realizat progrese semnificative pentru accesul pacienților eligibili la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală pe care le produce. Autoritățile din trei țări din Europa de Est – România, Slovenia și Slovacia au aprobat accesul gratuit la terapiile cu modulatori CFTR al persoanelor diagnosticate cu fibroză chistică.

În acest context, o premieră pentru Europa de Est o reprezintă decizia autorităților din România de a rambursa integral terapia cu KALYDECO® (ivacaftor), începând cu 1 ianuarie 2021.

„Acesta este un moment important pentru pacienții cu fibroză chistică din România, Slovenia și Slovacia. Rambursarea medicamentelor noastre va permite unui număr semnificativ de pacienți eligibili din aceste țări, care au această boală, să aibă acces la o terapie cu modulator CFTR pentru a trata afecțiunea lor”, a declarat Victor Papamoniodis, Director General al Piețelor de Distribuție și Extindere Vertex. „Mulțumim autorităților române, slovace și slovene pentru dedicarea susținută în a facilita accesul pacienților eligibili la aceste terapii inovatoare. În continuare, ne-am luat angajamentul de a continua discuțiile cu Ungaria și de a începe tratativele și cu alte țări, având ca obiectiv stabilirea unor acorduri similare cu beneficii directe pentru pacienții din întreaga regiune central-est europeană”, a adăugat Victor Papamoniodis.Fibroza chistică este o boală genetică rară, cronică, care limitează speranța de viață, afectând plămânii, ficatul, tractul gastro-intestinal, pancreasul, sinusurile, glandele sudoripare și tractul reproductiv. Medicamentele Vertex pentru fibroza chistică sunt rambursate în peste 20 de țări din lume, inclusiv Austria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Republica Irlanda, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Marea Britanie și SUA.